注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Leon Chan的博客

http://weibo.com/chenliangleonchan

 
 
 

日志

 
 
 
 

尷尬事N則 之 人不可貌相  

2009-03-06 21:49:18|  分类: 廣雅隨想錄 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

憂淒居士

 

第一則

 

     高一時,有一個成熟漂亮的學姐時常到各個班級,通知文娛活動的相關事宜。作為文娛委員的我,自然與她常有接觸。對待學姐我一向畢恭畢敬、乖巧聽話。

     有一次,她向我交代了某活動(好像是課本劇活動)的要求後,正準備離開。我還有疑問,便叫住她:“等陣吖,學姐,我仲想問……”

     誰知道,她驚異地望著我:“嚇?學姐?我唔係學姐吖,我都係高一噶!”我用更驚異的目光反望住她:“嚇?你唔係學姐?死喇,我一直都當你係學姐噉對你噶!”

……………………

……………………

……………………

靚女,你欺騙咗我感情吖……

     這個女孩便是CK……我就是這樣認識她的……

     真的不明白,為什麼有些人只比我大半個月,但是樣子卻比我起碼大一年半年……

 

 PS.這件事還不算太尷尬,但是以下這則……

 

 

第二則

    

我:婷姐!啱啱你嘅嫲嫲定唔知婆婆嚟搵你吖!

Mint:嫲嫲?婆婆?(婷姐一臉驚疑)

我:佢真係關心你吖,咁遠水路拎啲湯水俾你!佢老人家真係唔話得吖!

(呢個時候,旁邊有兩三個同學唔知點解,唔停噉向我眨眉眨眼,好似眼入沙噉)

Mint:湯水?(若有所思)

我:咦?你嫲嫲定唔知婆婆佢老人家仲喺出便走廊吖!

Mint:好,唔該!(急步而外)

……………………

……………………

……………………

旁邊嘅同學(好似係程柳靜)呢陣先出聲:

     喂!拎湯俾婷姐嗰個,係佢阿媽吖!

 

我:嚇?!  …………我當初暈倒……

 

通過呢幾件事,我明白咗一個道理:人不可貌相啊!

  评论这张
 
阅读(126)| 评论(2)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018